Website Pendidikan dengan carian terpantas. Hanya di sini.

Home Isu Semasa

Guru & Pelajar Kepenatan Sebab Pentadbir “Terlalu Mengejar” Gelaran Sekolah Berprestasi Tinggi

guru-tertekan

Guru sebuah sekolah menengah kebangsaan di sebuah daerah diwajibkan pulang jam 4 petang setiap hari. Ini bermakna guru di sekolah ini bekerja selama 9 jam sehari. Perkara ini dibuat tanpa perbincangan dengan guru dan ibubapa serta dilaksanakan secara drastik tanpa timbang rasa terhadap guru dan pelajar.

Ini memberi masalah kepada pelajar yang tinggal di kawasan felda dan kawasan orang asli. Hal ini kerana pelajar ini keluar dari rumah seawal jam 5.30 pagi untuk menaiki bas dan pulang ke rumah hampir jam 5.30 petang setiap hari. Aktiviti yang diadakan hanyalah “prep” dan sukan.

Dari segi kewangan, sekolah tidak memberikan bantuan makanan kepada pelajar pada waktu makan tengah hari, sebaliknya pelajar perlu membeli sendiir.

Setidak-tidaknya pelajar perlu membawa RM7 hingga RM9 setiap hari untuk menanmpung makan tengah hari. Tambang bas mereka hampir RM4 untuk pergi balik ke sekolah. Ini kemudiannya menjadi satu isu kewangan yang serius buat ibubapa.

Selain itu, guru yang tinggal jauh dari sekolah sehingga 70km sehala sangat tertekan. Perlu keluar dari rumah awal pagi dan sampai ke rumah pula sudah lewat petang. Masa bersama dengan keluarga nampaknya sudah terkebelakang.

Disamping itu, bilik guru pula dijadikan perpustakaan kedua dan bilik perbincangan pelajar. Guru yang mempunyai bilik khas mungkin mendapat kurang tekanan ketika kerja. Tetapi guru yang lain pula memang terasa kerana mejanya adalah di dalam kelas.

Cuba bayangkan, guru tidak dibenarkan meletakkan buku atau barang-barang di meja bilik perbincangan pelajar (bilik guru). Jika ada guru yang berbuat demikian akan diminta untuk dialihkan dengan cara yang kurang sopan.

Kerana pengetua yang terlalu mengejar “baiah” Bidang Keberhasilan Utama NKRA untuk menjadikan sekolah ini sebagai sebuah sekolah berprestasi tinggi menyebabkan banyak perkara terabai. Ada guru yang terpaksa duduk di dalam stor untuk meletakkan barang-barang dan ada yang memilih untuk berada di surau.

Perkara ini sangat menyedihkan dimana ianya dilaksanakan tanpa perbincangan dengan semua pihak iaitu ibubapa, guru, dan murid.

Apa kata anda? Cerita diatas ialah di dalam keratan akhar lama yang ditulis balik dengan sedikit ubah suai.

guru kepenatan

Guru Tertekan di Sekolah, Murid di Tekan

Sebelum jauh mengulas isu ini berikut ialah punca-punca tekanan di kalangan guru mengikut kajian adalah:

  • Intensif perguruan
  • Gangguan hubungan komunikasi sesama kakitangan pendidikan
  • Faktor persekitaran tempat kerja yang melibatkan prasarana dan kelengkapan
  • Beban mengajar
  • Latihan atau kursus perguruan yang banyak
  • Kelas atau jumlah murid yang ramai
  • Perasaan minat diri terhadap profesyen perguruan
  • Waktu kerja yang tidak terhad
  • Status guru dalam masyarakat

Guru merupakan anggota utama dalam sekolah. Ini adalah kerana guru memainkan peranan yang paling penting untuk mendidik murid-murid di sekolah menuju ke arah pembentukan warganegara yang berilmu dan berakhlak mulia. Secara ringkasnya guru memainkan peranan penting dalam merealisasikan strategi Kementerian Pendidikan Malaysia demi mencapai matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan seterusnya membangunkan sistem pendidikan bertaraf dunia.

Sesetengah guru yang tertekan dengan arahan yang diberikan akan melepaskan tekanan kepada pihak yang lain, umpamanya pelajar. Sementara dalam diri guru tersebut, dia kehilangan dirinya, sukar menghadapi kenyataan, bimbang yang berlebihan dan bertindak luar kawalan tanpa disedari. Sebagai seorang pendidik yang berdedikasi, akauntabiliti guru yang merangkumi bidang pekerjaan, sekolah, tingkah laku kendiri, murid dan profesion telah memberi tekanan yang berat kepada guru.

Keadaan ini ditambahkan lagi dengan pelbagai kemudahan canggih yang perlu dilengkapkan dengan sumber kewangan yang terhad. Bilik komputer, Bilik Sejarah/Geografi, Bilik Kemahiran Hidup, Bilik Seni, kesemua bilik ini perlu dihias dan diperlengkapkan untuk pengajaran dan pembelajaran.

Seseorang guru diberi beberapa tugas seperti guru disiplin, guru rumah sukan, guru penasihat persatuan, guru komputer, ketua panitia, guru kantin, guru keselamatan, guru tingkatan dan guru SPBT. Selain daripada menghadapi beban tugas yang berat itu, seseorang guru juga perlu menghadapi masalah hubungan interpersonal dengan rakan seperjuangan yang baru dikenali, salah laku pelajar, peraturan/pentadbiran sekolah, persekitaran sekolah baru dan kekangan masa serta sumber.

Dalam suasana yang penuh dengan ketegangan ini, guru akan lebih merasa tertekan. Berjayanya sesuatu matlamat/ wawasan pendidikan dikaitkan dengan perancangan yang teliti dan teratur manakala kegagalan pula dikaitkan dengan sikap guru yang tidak proaktif, tidak melaksanakan dengan sempurna dan pelbagai prasangka yang kurang menyenangkan. Oleh itu, dirasanya perlu mangadakan kajian untuk melihat tahap tekanan guru di sekolah-sekolah dan cara-cara menanganinya bagi memastikan pengoperasian sekolah dapat berjalan dengan lancar.

Salah laku pelajar yang berlaku seperti ponteng kelas, bising, bertindak biadap terhadap guru, melanggar peraturan sekolah, bergaduh, tidak menyerahkan kerja sekolah dan sebagainya merupakan punca yang menyebabkan tekanan di kalangan guru.

Pendek kata, terdapat pelbagai perkara yang perlu dilihat dan telah dialami disekolah yang mewujudkan suasana tidak sihat. Jadi, apa tugas Kementerian Pendidikan Malaysia untuk atasi masalah ini?

sertai-komuniti-cikgu-ayu