Website Pendidikan dengan carian terpantas. Hanya di sini.

Home Isu Semasa

Kenapa Boss Scammer Skim Cepat Kaya Anggap “Cikgu” Sasaran Utama Paling Mudah di Tipu?

cikgu-kena-tipu

Polis Kelantan memaklumkan 53 peratus mangsa penipuan skim cepat kaya di negeri ini terdiri daripada kakitangan awam. Ketua Polis Kelantan, Datuk Mazlan Lazim, berkata kakitangan awam terbabit, kebanyakannya terdiri daripada guru kerana mereka mahu mendapat duit dengan mudah sehingga sanggup melabur ke dalam skim berkenaan.

Selain penjawat awam, beliau berkata, ahli perniagaan juga menjadi mangsa. “Kebanyakkan mangsa yang terbabit dalam kes ini mempunyai wang dan mahu menambah simpanan dengan mudah. “Saya meminta masyarakat menjauhkan diri daripada skim penipuan berkenaan yang sering menjanjikan keuntungan ribuan ringgit,” katanya pada sidang media selepas Majlis Penyampaian Watikah Pelantikan Pemimpin Cilik Sekolah Kebangsaan (SK) Zainab II, di sini, sebentar tadi. Yang turut hadir, Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Baharom Abu dan Guru Besar SK Zainab II, Zaini Yusoff.

Mengulas lanjut, Mazlan berkata, pihaknya akan berusaha mengesan skim penipuan berkenaan bagi mengelak lebih ramai menjadi mangsa. “Dalam kes ini, Bank Negara perlu melaporkan kegiatan skim penipuan berkenaan terlebih dahulu sebelum kami membuat tindakan susulan,” katanya.

Strategi Scammer Jerat Cikgu Masuk Skim Cepat Kaya

Strategi utama digunakan ialah menyakinkan orang ramai. Bermula menunjukkan kekayaan dan kemewahan mereka. Menayangkan sijil-sijil yang boleh dicetak dengan mudah. Gambar sokongan dari menteri dan pegawai tertinggi. Dan banyak lagi. Namun mereka sedar strategi ini belum cukup kuat membuatkan orang ramai terpedaya. Namun ia cukup membuatkan orang ramai bercerita, berfikir dua tiga kali. Tambahan lagi sikap manusia ini suka mengkritik dan mengumpat membuatkan ia lebih tersebar.

Dan apabila tiba masanya, mereka akan melepas atau memberi pulangan yang dijanjikan pada group pertama. Bila group pertama dapat duit. Riuh la sekampung. “Nie duit aku dapat RM10,000.00 dari skim ini. Aku dah kata awal-awal skim ini betul”. Lepas tu beratus-ratus orang mula menyertai. Yang nak kaya cepat, masuk lah berlot-lot atau berpuluh-puluh ribu dan beratus-ratus ribu.

Biasanya untuk group pertama, mereka membayar menggunakan modal sendiri. Biasanya group pertama tidak ramai, kerana orang ramai masih was-was. Manakala untuk pembayaran pulangan group kedua dan seterusnya mereka akan menggunakan wang pelaburan ahli baru. Pada saat ini, bertambah ramai dan bertambah ramai ahli baru yang menyertai. Sehingga pada satu saat tepu dimana kemasukkan ahli baru berkurangan dan tidak dapat lagi menampung bayaran pulangan kepada ramai ahli. Mereka akan cabut lari dengan duit berjuta-juta.

Habis duit orang ramai dilarikannya. Kemudian beberapa tahun berlalu. Datang lagi skim cepat kaya versi baru. Pada ketika ini orang ramai dah mula sedar dan mempersoalkan. “Mana datang duit pulangan skim itu? Masuk RM500 dapat RM5,000. Mana datang pulangan RM4,500 tu?”. Tapi mereka sudah ready dengan jawapan dan strategi baru. Sebab hari-hari mereka memikirkan bagaimana membuatkan orang ramai percaya.

Ada yang menggunakan ebook. ada yang menggunakan geran dan ada yang menggunakan perniagaan. Pelbagai strategi digunakan untuk membuatkan orang ramai percaya. Lepas tu bila group pertama dapat pulangan, riuh lah lagi. “Aku dah kata, ini bukan skim yang macam tahun lepas. Skim ini ada geran… itu ada.. ini ada.” Dan berulanglah lagi sehingga skim tersebut tumbang. Tidak hairanlah setiap kali skim cepat kaya muncul, pasti ada yang tertipu. Kebiasaan skim cepat kaya bertahan agak lama kerana ahli yang mendapat pulangan akan memasukkan semula wang tersebut. Untuk mendapat pulangan lebih tinggi.

Skim cepat kaya akan terus berubah dengan pelbagai strategi untuk membuatkan orang ramai percaya. Siang malam mereka berfikir untuk menipu. Tidak hairanlah strategi mereka sangat advance. Namun asas yang mereka gunakan tetap sama. Iaitu memerlukan anda membuat pelaburan yang menjanjikan keuntungan lumayan dengan cara mudah. Mereka mempergunakan keinginan anda untuk kaya cepat.

Nasihat saya berhati-hatilah dengan perkara yang melibatkan wang. Mengapa perlu mengambil risiko sedangkan ramai pernah tertipu. Mengapa perlu mengadaikan wang simpanan anda untuk pulangan yang tiada kepastian. Biarlah hidup sederhana asalkan hati aman bahagia. Kalau ada orang ajak anda, kata je “Kau nak kaya, kayalah. Biarlah aku hidup sederhana tapi hati aman bahagia” Tapi nasihatkan dululah mereka-mereka ini.

Namun jika anda kaji, strategi perniagaan yang digunakan amat menarik. Mereka membuat tawaran yang tidak masuk akal dengan pulangan yang sukar dipercayai. Membuatkan orang ramai bercerita, mempersoalkan, mengkritik dan sebagainya. Dan ia tersebar lebih luas. Bila sampai saatnya, mereka fixed atau perbetulkan atau buktikan. Dan kini orang ramai bercerita pula tentang kebenarannya. Ini menghasilkan pulangan yang jauh lebih lumayan.

Anda pernah ada pengalaman dengan skim cepat kaya? Kongsikan dengan kami.

sertai-komuniti-cikgu-ayu