Website Pendidikan dengan carian terpantas. Hanya di sini.

Home Isu Semasa

Keputusan & Kelulusan Pertukaran Guru Boleh Buat di PPD & JPN? Apalah Nasib Cikgu Nanti Kalau di Laksanakan Tahun Depan

Proses pertukaran guru menjadli lebih mudah sekarang apabila keputusan dan kelulusan boleh dibuat oleh Jabatan Pendidikan Negeri JPN atau Pejabat Pendidikan Daerah PPD.
Timbalan Menteri Pendidikan 2 Datuk chong Sin Woon berkata, kementerian mengurangkan pembatitan dalam urusan kelulusan itu dengan menurunkan kuasa kepada pihak terbabit.

Menurutnya, terlalu banyak kerenah birokrasi berlaku ketika ini, terutama memerlukan pembabitan dan kelulusan di peringkat kementerian.

“Kita (kementerian) akan menurunkan kuasa kepada JPN dan PPD kerana mereka lebih memahami keperluan di peringkat bawahan, sekaligus memudahkan urusan kelulusan pertukan guru membuat pemrohonan.

“Malah, kita jug amengkaji kaedah sesuai dan dijangka mula dilaksanakan tahun depan. ” Katanya selepas menghadiri majlis sambutan Aidilfitri Perngkat Negeri Sembilan, semalam.
Katanya, penurusan kuasa dibuat secara berperingkan dengan sasaran jangka panjang membolehkan kementerian hanya bertindak sebagai pembuat dasar.

“Terlalu banyak urusan membabitkan kementerian sedangkan sebahagian benda boleh diselesaikan di peringkat negeri dan daerah.

“Kita mahu JPN dan PPD mempunyai lebih kuasa, serta fleksibel dalam mengendalikan isu berkaitan di setiap negeri dan daerah selain merangka proses operasi standard (SOP) yang sesuai ditempat masing-masing”. Katanya.

Jadi, apa kata anda? Anda rasa kita makin mudah dapat tukar atau……tidak?

sertai-komuniti-cikgu-ayu