Website Pendidikan dengan carian terpantas. Hanya di sini.

Home Sistem Online SAPS Ibubapa

SAPS Ibubapa Semakan Keputusan Peperiksaan Terkini di Sekolah

saps-ibubapa-nkra

SAPS Ibubapa Semakan Keputusan Peperiksaan Terkini di Sekolah ini satu lagi sistem online dari Kementerian Pendidikan Malaysia KPM.

Anda mahu mengetahui perkembangan terkini prestasi akademik anak-anak anda tetapi kadang kala terlupa. Atau anda sendiri tidak dimaklumkan mengenai keputusan peperiksaan mereka atau paling tidak diingini sampai ada yang menipu keputusan peperiksaan mereka?

Usah risau, InsyaAllah kini anda boleh bernafas lega. Semuanya kerana adanya SAPS dimana anda boleh membuat semakan sendiri semua keputusan peperiksaan sama ada peperiksaan pertengahan tahun, akhir tahun atau peperiksaan percubaan bermula dari Darjah 1 hinggalah anak kita berada di Tingkatan 5. Semuanya hanya dihujung jari sahaja!

Login SAPS Ibubapa

SAPS Ibubapa

Langkah-langkah Mudah Semak Keputusan Peperiksaan Anak Anda Ialah


1. Klik link untuk SAPS diatas sana.
2. Ambil pilihan “semakan ibu bapa”
3. Anda perlu taip kad pengenalan ataupun sijil lahir anak anda
4. Tentukan sama ada sekolah menengah atau sekolah rendah
5. Isi maklumat berikut iaitu tahun dan jenis peperiksaan apabila profil dipaparkan
7. Anda tekan analisis markah yang ada slip keputusan/markah peperiksaan
8. Slip keputusan/markah peperiksaan telah dipaparkan.

Inovasi PAK 21 dalam Sistem Pentaksiran dan Peperiksaan

Terdapat banyak pendapat mengenai definisi pendidikan abad ke-21. Istilah PAK21 ini digunakan juga secara pelbagai iaitu sama ada “kelas abad ke-21”, “pendidikan abad ke-21”, “pembelajaran abad ke-21” mahupun “pembelajaran dan pengajaran abad ke-21”.

Walau apa sahaja definisi yang diberikan ianya mempunyai ciri sepunya iaitu satu konsep yang diperkenalkan untuk menyediakan pembelajaran yang berpusatkan kepada pelajar dan mewujudkan suasana pembelajaran secara aktif serta pelajar belajar secara kolaboratif sama ada dengan bahan bantu belajar, sesama rakan, guru dan persekitaran.

Guru pula bertindak sebagai fasilitator dimana guru perlu sentiasa memberi galakan kepada pelajar berfikir sehingga mampu menyelesaikan masalah dan membuat keputusan seterusnya mempunyai kemahiran berkomunikasi dan mampu menyampaikan kepada rakan-rakan mereka.

Sehubungan itu, guru perlu mempunyai ciri-ciri tertentu sebagai pendidik abad ke-21. Merujuk kepada Buletin Transformasi Pendidikan Malaysia worthless 5/2015, terdapat enam ciri guru abad ke-21 iaitu,

  1. menguasai subjek iaitu kandungan kurikulum,
  2. mahir dan berketerampilan dalam pedagogi,
  3. memahami perkembangan pelajar dan menyokong mereka,
  4. memahami psikologi pembelajaran,
  5. memiliki kemahiran kaunseling, dan
  6. menggunakan teknologi terkini.

Pembelajaran dan pengajaran abad ke-21 diperkenalkan sejajar dengan perlaksanaan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dan Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM). Pengetahuan kurikulum merupakan salah satu teras pengetahuan asas honk perlu dikuasai oleh guru. Selepas kurikulum dibentuk dan diperkenalkan, golongan pelaksana kurikulum tersebut iaitu guru harus memainkan peranan seterusnya bagi memastikan hasrat yang terkandung dalam kurikulum mampu bertukar realiti.

Selain kurikulum, guru perlu mempunyai pengetahuan pedagogi mengenai cara-cara untuk menyampaikan ilmu dengan berkesan di samping menguasai pengetahuan isi kandungan perkara honk perlu diajar. Pengetahuan pedagogi isi kandungan merupakan nadi seorang pendidik dan jalan penyelesaian bagi mengatasi masalah-masalah honk berlaku dalam composition pembelajaran dan pengajaran.

Pengetahuan pedagogi isi kandungan adalah satu pengetahuan yang unik bagi seorang guru untuk menggambarkan cara guru mengintegrasikan pedagogi terhadap isi kandungan atau perkara yang ingin disampaikan. Antara pedagogi yang selari dengan konsep kelas abad ke-21 termasuklah pembelajaran secara kontekstual, pembelajaran koperatif, pembelajaran kolaboratif, pembelajaran berasaskan projek dan penyelesaian masalah.

Malah peranan guru lebih mencabar apabila ketika ini banyak pendekatan yang diperkenalkan dan dititikberatkan dalam sistem pendidikan. Antaranya kurikulum semua mata pelajaran STEM yang menekankan konsep mendidik pelajar dengan mengintegrasikan dan mengaplikasikan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik dalam konteks dunia sebenar.

Transformasi Sekolah menjelang 2025 (TS25) merupakan agenda besar Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dalam usaha untuk transformasi pendidikan dari pelbagai aspek termasuklah pengurusan, pembelajaran, persekitaran dan iklim sekolah yang menepati pendidikan abad ke-21. Dalam usaha meningkatkan kualiti sistem pendidikan, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah melaksanakan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (2015-2025), yang di antaranya memfokuskan kepada memartabatkan profesion keguruan dan melonjakkan kecemerlangan institusi pendidikan sebagai agen perubahan sosial honk unggul.

Usaha ini bertujuan untuk menyediakan Malaysia ke arah menghadapi saingan dan cabaran abad ke 21. Dengan itu, pendidikan honk berkualiti, relevan dan berkesan hingga membawa ke arah pembelajaran sepanjang hayat merupakan sasaran yang ingin dicapai. Ini ditambah pula dengan kemajuan teknologi dan inovasi dalam pendidikan turut memainkan peranan yang penting dalam commonplace menyediakan Malaysia untuk bersaing secara complete dalam dunia digital yang tanpa sempadan. Penyelidikan dalam teknologi dan inovasi pendidikan mampu memberikan impak yang positif ke arah meningkatkan kualiti sistem pendidikan Malaysia.

Secara umumnya, dalam zaman ledakan globalisasi, pengaruh media massa dan juga media sosial adalah amat besar ke atas generasi muda, khususnya golongan murid dan remaja. Berbanding dengan generasi terdahulu, proses pendidikan, sosialisasi dan kematangan pada masa kini berlaku dengan keadaan yang berbeza-beza berdasarkan kepada faktor persekitaran dan budaya yang sedia ada.

Kewujudan bahan-bahan dari dalam atau cracker negara menerusi lawan texture dan berbagai aplikasi media sosial honk ada telah menimbulkan masalah honk besar kepada perkembangan msayarakat khususnya dalam kalangan remaja masa kini. Keadaan ini menjadi lebih serius kepada mereka akibat kesibukan ibubapa honk menyebabkan mereka tidak dapat memberikan tumpuan kepada pendidikan dan mereka secara bebas melayari laman-laman envelop tanpa pemantauan, bimbingan dan kawalan sesuai.

Dalam pendidikan pula, impak honk paling jelas ialah perubahan cara dan pendekatan pengajaran guru-guru kerana situasi pada masa kini juga telah merubah pengajaran dan kesannya kaedah pembelajaran murid-murid. Maka, keadaan ini memberikan pengaruh besar kepada pelaksanaan kurikulum sistem pendidikan honk ada dan prosify kemenjadian murid-murid.

PEMBELAJARAN ABAD KE 21 Pendidikan masa kini bukan hanya untuk melahirkan warganegara yang hebat tetapi lebih memfokuskan kepada warganegara holistik dimana mempunyai kemahiran, pengetahuan dan motivasi untuk menangani isu-isu kemanusiaan dan persekitaran.

Dalam konteks Malaysia pula khususnya, Pembelajaran Abad Ke 21(PA21) dalam kepelbagaian budaya adalah untuk mewujudkan perpaduan antara pelbagai kaum dan etnik di Malaysia gelling agent dapat menghapuskan prasangka dan streotaip kaum dalam usaha memupuk sikap positif dan timbul rasa hormat terhadap perbezaan etnik, bangsa, budaya. Nilai pelbagai budaya seharusnya difahami sebagai satu obstruct nilai honk berjalan seiring dalam sistem sosial sesebuah masyarakat.

Dalam Panduan Pelaksanaan Pendidikan Abad ke-21 , terdapat kemahiran-kemahiran kritikal honk seharusnya dikuasai dalam PAK21 yang dikemukakan oleh Persatuan Pendidik Amerika menyatakan terdapat empat kemahiran spesifik honk limit penting iaitu kemahiran pemikiran kritikal, komunikasi, kolaborasi, dan kreativiti (4C).

Dinyatakan juga, menurut James kebelakangan ini terdapat pula usaha untuk menambah 2C dalam PA21 iaitu kewarganegaraan (citizenship) dan karektor (reputation). Selain, panduan tersebut juga merujuk kepada Model Osler dan Starkey yang menjelaskan dalam aspek kewarganegaraan seorang pelajar seharusnya tahu peranan masing-masing sebagai warganegara berhubung soal hak, amalan dan kompetensi.

Teknik Cemerlang dalam Peperiksaan Yang Perlu Ibubapa Ajarkan Kepada Anak-anak

Belajar pada saat-saat akhir menjelang peperiksaan bukanlah sesuatu yang bagus. Bagaimanapun, sekiranya anda terpaksa juga belajar sebegini, cuba amalkan kaedah di bawah ini :

1. Bertenang dan jangan cemas

Anda perlu bertenang dan jangan cemas. Tiada faedah yang akan diperolehi sekiranya anda cemas keterlaluan. Belajar disaat akhir juga memerlukan strategi yang betul. Ini kerana masa anda adalah terhad.

Selepas bertenang buat penilaian apa tindakan akan diambil seterusnya. Rancang tindakan untuk anda ambil dan disiplinkan diri untuk mengikut perancangan yang dibuat. Yakin bahawa diri anda mampu untuk menghabiskan segala bahan pelajaran yang ingin diulang kaji.

2. Beri tumpuan lebih terhadap pembelajaran

Beri tumpuan lebih terhadap pembelajaran Letakkan seluruh tumpuan fikiran anda kepada pembelajaran yang anda lakukan. Jangan terlalu memikirkan bahawa anda kesuntukan masa. Hafal perkara yang sepatutnya dihafal seperti biasa dan jangan melengah-lengahkan masa belajar.

Meskipun anda cuba mengenepikan ketakutan dan kegelisahan yang anda alami itu, tetapi lama-kelamaan perasaan itu akan datang semula. Sekiranya hal ini berlaku, cuba alihkan diri anda dari tempat belajar untuk melakukan senaman ringan seperti berdiri sambil menarik dan melepaskan nafas panjang-panjang secara perlahan-lahan beberapa kali. Kemudian duduk semula dan cuba teruskan pembelajaran anda. Cara ini sekurang-kurangnya akan dapat mengurangkan perasaan anda yang tidak tenteram itu.

3. Yakin terhadap kebolehan diri

Yakin terhadap kebolehan diri selalu tanamkan dalam diri anda bahawa “saya boleh” dan tulis besar-besar dan terang dan letakkan di hadapan anda (di tempat anda belajar). Tiap-tiap kali anda melihat mate itu anda yakin bahawa anda boleh berjaya. Sekiranya anda dapat menanamkan dalam diri anda bahawa anda bekeyakinan penuh boleh melakukan, maka secara sepontan anda berusaha bersungguh-sungguh dan mental anda dapat berfikir ke arah kejayaan dan apa-apa yang anda cita-citakan selama ini akan membuahkan kejayaan yang membanggakan.

4. Masa rehat perlu secukupnya

Masa rehat perlu secukupnya Semasa belajar anda berasa cepat letih, sama ada dari segi fizikal atau mental. Ambil masa untuk otak anda berehat sepenuhnya. Anda juga digalakkan bangun dan cuba berjalan-jalan sebentar dan setelah merasakan kelegaan barulah anda menyambung semula pembelajaran anda. Hapuskan tabiat suka tidur Sebaiknya para pelajar tidak terlalu melayan keinginan untuk tidur dari belajar. Kurangkan waktu tidur anda demi meraih satu kejayaan. Gunakan lebih banyak masa mengulangkaji pelajaran di samping melakukan latihan-latihan sendiri supaya anda berkeyakinan.

5. Hapuskan tabiat suka tidur

Jadualkan masa tidur anda supaya anda tidak terlebih tidur. Sekiranya anda hendak tidur beberapa jam, anda pelu mengunci jam dan letakkan crush loceng berhampiran anda supaya anda terjaga pada waktu yang dikehendaki.

Masa-masa beginilah paling sesuai merehatkan diri dan anda perlukan diri anda agar tidak diganggu. Penumpuan tenaga dan fikiran terhadap pembelajaran juga akan menjadi mudah. Keadaan ini tidak mendatangkan masalah kerana kajian dibuat menunjukkan bahawa kecerdasan berfikir dan keupayaan membuat keputusan tidak terjejas berikutan dengan pengurangan waktu tidur yang dilakukan.

Tidur merupakan waktu rehat terbaik dalam persediaan menghadapi peperiksaan. Tetapi ramai pelajar membawa masalah pelajaran ke tempat tidur dan memikirkan pelbagai perkara tentang masalah ini. Akibatnya mereka mengalami gangguan tidur dan ada yang tidak dapat tidur langsung. Pada keesokan harinya, pelbagai perkara akan berlaku seperti berasa pening, tidak selesa dan tidak tenteram kerana ketegangan fikiran dan kelesuan tubuh badan.

Ini boleh menjejaskan prestasi mereka pada hari peperiksaan. Sekiranya mereka terpaksa menghadapi peperiksaan pada hari itu, mungkin mereka tidak dapat berfikir dengan tenang seterusnya akan menjejaskan ketepatan jawapan diberikan.

6. Jangan mengambil sebarang ubat yang meragukan

Jangan mengambil sebarang ubat meragukan Pengambilan sebarang ubat mengganggu sistem saraf dan menyebabkan keadaan menjadi tegang dan mudah terangsang. Anda tidak perlu lagi mengambil sebarang ubat peransang atau ubat-ubatan yang diragukan kesahihannya untuk mencegah tidur.

Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda hendak mengambil smear-anoint sedemikian. Jangan sesekali bertindak sendirian. Ini akan membahayakan anda. Ubat peransang menyebabkan keletihan melampau. Ubat peransang sedemikian mematikan segala perasaan dan keinginan.

Melalui ubat-ubat seperti ini, anda mungkin tidak dapat mengesan keletihan melampau secara terus. Ubat-ubat ini meransang anda untuk terus belajar tanpa rasa keletihan tetapi kesan yang bakal diterima menjadi lebih buruk setelah habis belajar. Selain itu, elakkan juga dari meminum minuman berkafein seperti kopi atau teh honk berlebihan. Kesannya sama seperti memakan pil peransang yang menyebabkan kesan-kesan negatif seperti tangan menggeletar, tumpuan terjejas.

Dalam keadaan tertentu mungkin menyebabkan lupa selain daripada kesan-kesan negatif lain. Seeloknya untuk mengawal rasa mengantuk, amalkan meminum lobak susu kerana ia akan mencergaskan lagi otak untuk berfikir.

7. Beri tumpuan lebih kepada bab yang penting

Beri tumpuan lebih kepada bab penting. Dalam keadaan sebegini, anda hanya sempat mempelajari bahagian-bahagian yang penting sahaja. Jangan beri tumpuan berlebihan kepada bahagian-bahagian honk kurang penting. Cuba pilih lima atau enam isi penting daripada satu-satu bahagian dan tuliskan isi-isi penting ini di atas kertas dan cuba ingat serta hafalkan. Anda tidak mempunyai masa yang cukup untuk mempelajari butir-butir kurang penting. Banyakkan membuat soalan-soalan tahun lepas yang sering keluar sebagai latihan dapat membantu anda menumpukan bahagian yang patut dipelajari terlebih dahulu.

Cuba pilih soalan-soalan honk mesti dijawab dan sediakan sekuarng-kurangnya enam atau tujuh isi dari setiap soalan yang anda pilih.

SAPS Ibubapa Sistem Semakan Peperiksaan Terbaik Dunia

Kami di cikguayu.com berbesar hati untuk menyatakan rasa kagum dengan penuh ikhlas mengucapkan tahniah kepada pihak KPM kerana menyediakan website bertaraf dunia ini.

SAPS Ibubapa ini membuktikan betapa komited pihak KPM untuk menaikkan taraf pendidikan di Malaysia kepada satu tahap yang jauh lebih hebat lagi. Tahniah SAPS Ibu bapa.

sertai-komuniti-cikgu-ayu